Home arrow Jegyzetek arrow Reiki és Megbocsátás

  • HU
  • RO
  • EN
Home
Mi a Reiki ?
A Reiki 5 Alapelve
A Reiki fokozatai
A Kezelésekről
Tanfolyamokról
Táborok
Jegyzetek

Napi Bölcselet
Szemnek és Léleknek
Újdonságok
Könyvajanló
Fórum
Vendégkönyv
Keresés
Fotógaléria
Kapcsolatok
Linkek

   
PDF Nyomtatás E-mail
"Lelkem igazsága csöndes,
csak nekem fontos ő.
És mivel az én igazságaim
nem feltétlenül azonosak
a tieidekkel így csöndben is
marad, mígnem a csöndben
egymásra lelnek igazságaink,
és mi nevethetünk, látva,
hogy egymást tükrözik csupán."
- Nari -Mit tanultam a megbocsátásról
írta Bogdan Lucian Dragos


“Ezt soha nem bocsátom meg”
“Egy nap majd megbocsátok neki”
„Egy ennyiért nem fogok bocsánatot kérni”
„Elnézést”
„kérlek, bocsáss meg”

Lehetnek a fenntiek fokozatok a Megbocsátás skáláján? Természetesen; és a hangsúly, a belső érzelmiállapot tovább árnyalhatják ezeket.
Mondhatom, hogy „ezt soha nem bocsátom meg”, miközben belülről a bosszúvágy hajt és csak a bosszúra megfelelő pillanatot várom. Vagy mondhatom ugyanezt szomorúan, fásultan, mindenbe beletörődve.
Mondhatom „kérlek bocsáss meg” reflex-szerűen, mechanikusan – így ezek csak üres szavak. Vagy mondhatom ugyanezt nyilt szívvel, gondoskodással és szeretettel.

Mit is jelent valójában a megbocsátás?

Sok könyvet és írást olvastam, láttam filmeket és tv-adásokat ebben a témában, és hallgattam másokat beszélni róla. Ezek eredményeként bennem is megfogalmazódott, kialakult egy kép a megbocsátásról. Arra a következtetésre jutottam, hogy a megbocsátás a gőg legyőzésével és az alázatosságra való törekvéssel áll szoros kapcsolatban, hogy rengeteg erőfeszítést és kényelmetlenséget hordoz magával, és ugyanakkor egy csodás gyógymód a lélek számára.

Az elmélet szépen hangzott. Ám miután elkezdtem gyakorlatba ültetni - hozzáértésem mértékében,- az idő teltével arra a következtetésre jutottam, hogy elméletem csak halvány tükröződése a megbocsátás valódi lényegének. Igaz, ha szavakba kellene foglalnom mindazt, amit a megbocsátás jelent az életemben, ugyanezekre a halvány fogalmakra kellene korlátozódnom. Rájöttem, hogy nem találok megfelelően kimunkált gondolatokat, frázisokat, amelyek megmutathatnák élményeim mélységét a megbocsátás útján. Minden amit tehetek az az, hogy felelevenítek néhány fogodzót a tapasztalataim útjáról.

Nem az a lényeg, hogy milyen régen kezdtem el a megbocsátást gyakorolni, és az sem hogy vannak időszakok amikor szorgalmasan gyakorlok, és mások, amikor kerülöm a témát. Mindezeknél sokkal fontosabb az, hogy mindig tudatában vagyok annak, hogy még csak az út kezdetét tudhatom a hátam mögött, és bármennyiszer is megbocsátottam már, folyamatosan vannak megbocsátani valók.

Könnyű dühbe gurulnom, vagy másokat kioktatnom, megalázva őket társaink előtt. De nehéz bocsánatot kérnem akkor, amikor már lenyugodtam, vagy leszálltam már a magas lóról. És ha ezt mégis megteszem, könnyebb, ha ezt négyszemközt tehetem, és nem az előzőek szemtanúi előtt. És ha mégis képes vagyok mások előtt bocsánatot kérni, ez könnyebben megy suttogva, mint hangosan, úgy hogy mások is hallják. Egyszóval, könnyebb mást mások előtt megaláznom, mint a közönség szemeláttára megalázkodnom előtte.

Könnyebb bocsánatot kérnem valamiért, amit mások ellenében én követtem el, mint valami olyanért amiről úgy gondolom, hogy más vétette ellenem. Elítélek mást egy gesztusért vagy egy tettért, amit ÉN értelmezek egy meghatározott, számomra bántó módon, és mégsem érzem szükségét annak, hogy bocsánatot kérjek azért, hogy ítélkeztem felette vagy tettei felett. Nem is gondolok arra, hogy elsőként bocsánatot kérve talán segíthetek neki is, hogy lélekben megnyilhasson és, hogy ő is bocsánatot kérhessen, megszabadítva ez által őt egy tehertől, amit lehet hogy nehezen tud megmutatni.

Könnyebb bocsánatot kérnem Istentől, mint az emberektől. Könnyebb bocsánatot kérnem az emberektől, mint magamtól.
Könnyebb bocsánatot kérnem gesztusokkal, mint gondolatokkal. Könnyebb bocsánatot kérnem gondolatban, mint hangoss szavakkal. Könnyebb bocsánatot kérnem csak szavakkal, mint tiszta szívvel.
Könnyebb okokat találnom arra, miért is ne kérjek bocsánatot, mint elgondolkoznom azon, hogy a megbocsátásnak nincs szüksége okokra.

És akkor mi is valójában a megbocsátás?

Nem tudom. Még nem találtam meg a választ erre a kérdésre.
De örvendek mindennek, amit a mindennapi gyakorlása hoz számomra.
Minden nap, ami mindig az első nap.Reiki technikák a megbocsátásra


Megbocsátás önmagunknak:

1. Üljön le kényelmesen, csukja be a szemét, és vegyen néhány mély, ellazító lélegzetet. Helyezze egyik, vagy mindkét kezét a köldöke köré, és érzékelje hasának a légzés ütemében való emelkedését és süllyedését. Próbálja mégjobban ellazítani testének ezt a részét.
2. Gondoljon egy olyan szituációra, amellyel kapcsolatban meg akar bocsátani önmagának. Például, megbocsáthatja magának, hogy kritizálta önmagát, vagy megbocsáthatja azokat a sebeket és drámákat, amelyeket az életében okozott és teremtett, vagy azt, hogy nem szereti és támogatja eléggé önmagát.
3. Emelje fel kezét a hasáról, és vigye a melle közepéhez, a szívhez, és érezze meg a szívével való kapcsolatot. Most mondja magának: „Megbocsátok magamnak, amiért ... (itt most mondja el mindazt, amit meg akar bocsátani).”
Mondja el ezt a mondatot háromszor egymás után olyan hangosan, hogy tisztán hallja. A hangos kimondás a felidézett szituációval kapcsolatban erős emlékeket vagy képeket válthat ki, ezért ha érzelmek jelennek meg, hagyja azokat kialakulni. Semmit nem kell tennie velük. Legyen együttérzéssel önmaga iránt, és ha több olyan szituáció is előjün lelke mélyéről, amit szeretne megbocsátani önmagának, egyszerűen ismételje meg az egész folyamatot a megfelelő új mondat elmondásával.
4. A gyakorlat után pihenjen néhány pillanatot, majd térjen vissza a normál tudatállapotába.

Megbocsátás másoknak:

A másik személynek való megbocsátáshoz használja ugyanazt a technikát, mint az önmagunknak megbocsátásnal (lásd fentebb), de ebben az esetben egy olyan másvalakire vonatkozó mondatot használjon, akinek meg akar bocsátani. Például, „megbocsátok édesányámnak, amiért kiskoromban nem volt rám elég ideje”. A másik technikához hasonlóan, a végén feltétlenül hagyjon időt a kellő pihenésre.

(A fenti gyakorlatok
Tanmaya Honervogt - Reiki for Emotional Healing - című könyvén alapszanak)
 
 
Copyright © www.reikitraditional.ro