Home arrow Mi a Reiki ?

  • HU
  • RO
  • EN
Home
Mi a Reiki ?
A Reiki 5 Alapelve
A Reiki fokozatai
A Kezelésekről
Tanfolyamokról
Táborok
Jegyzetek

Napi Bölcselet
Szemnek és Léleknek
Újdonságok
Könyvajanló
Fórum
Vendégkönyv
Keresés
Fotógaléria
Kapcsolatok
Linkek

   
PDF Nyomtatás E-mail
A világ
leckekönyv, amelyben
az összeadást gyakorolhatod.
Ez nem valóság,
de kifejezheted benne a valóságot is,
ha úgy kívánod.

Úgyszintén
szabad ostobaságot írnod belé,
vagy hazugságokat, de lapjait
ki is szakíthatod.Az utolsó évtizedekben az emberi társadalom fejlődésének központjában az egyensúly megteremtése állt. Megtanulni kiegyensúlyozni a családi és munkahelyi életünket, egyensúlyba hozni külső és belső világunkat napjaink fő foglalatosságává váltak. Megértettük, hogy ez az egyensúly amit életvitelünkben kialakíthatunk, nyugalomhoz, lelki békéhez, erőhöz vezet, felszabadít a stressz és betegségek uralma alól. A belső és külső béke eléréséhez egyre többen fordulnak a vallások helyett a spiritualitás felé. A Reiki egyike ezeknek a spirituális utaknak, egy beavatásokon alapuló személyiségfejlesztő módszer, valamint a kézrátétes gyógyítás egyik formája. A Reiki-energia az intelligens életerő, amely segít visszaállítani szellemi-, lelki- és fizikai egyensúlyunkat.

A Reiki kifejezés egy japán szóösszetétel, melynek első tagja - a REI - univerzálist, kozmikust, istenit, spirituálist, szentet, és a második tagja - a KI - energiát, erőt, életerőt jelent, amely a világegyetemben mindenütt jelen van. E két szótagot összeolvasva, megérthetjük a szóösszetétel valódi jelentését: Spirituális Energia, Univerzális Energia, a Mindenség Ereje, vagy Egyetemes Életenergia . Ezek a kifejezések egyáltalán nem új keletűek, az életenergia a világ minden táján ismert fogalom. Kínában chi-nek, a hinduk prana-nak, az egyiptomiak ka-nak, a görögök pneuma-nak, a szufik barakka-nak nevezték. Hippokratész "a természet gyógyító ereje”-ként említette, Paracelsus numia-ként, Hermes Trismegistos telesma-ként, Dr. Wilhelm Reich orgon-ként, az orosz kutatok bioplazmikus energiaként, az általános parakutatók ötödik energiaként, valamint a modern tudomány kozmikus energiaként, és a sor meg hosszan folytatódhatna. Minden elnevezésnek megvan a maga sajátossága, mind különböznek egymástól, a kortól és helytől függően, ahol használták őket, de mégis egybecsengenek, mint egy nagy család, ugyanazt az erőt írják le. A Reiki nem más, mint a mindent átható erő, mely egyidős az emberiséggel, mindig ismert volt és mindig jelen volt a Földön. Egy és oszthatatlan. A Reiki nem vallás, viszont hirdeti minden ősvallás alapját, a Szeretetet. Jelen van a világ minden érző és érzéketlen jelenségében. Számára minden elő és tiszteletre méltó. Ebből a sajátosságából ered, hogy a Reiki nem egy természetgyógyászati módszer, hanem az emberré válás egyik útja.

Hogy hogyan működik? Egyszerűen és természetesen. A test-lélek-szellem egységében hat, a zavarok, a betegségek okát szűnteti meg. Hozzásegít, hogy ismét megszeressük önmagunkat. Segít áthidalni a köztünk és környezetünk között tátongó szakadékot, amit életünk során teremtettunk, és újra megteremti az eredendő harmóniát.

A Reiki minden embernél másképpen hat, úgy és ott fejti ki igazán hatását, ahol és ahogyan az adott személynek a legnagyobb szüksége van rá. A Reiki egyensúlyt teremt, segít felfedezni és megérteni a betegségeink okait. Támogat minden gyógyulási folyamatot, enyhíti a fájdalmakat, megkönnyíti a stressz és a nehéz szituációk elviselését. Helyreállítja a test és lélek egyensúlyát, megfékezi a negatív érzelmeket és gondolkodást, segít a harag és a félelem leküzdésében. Serkenti a kreativitást és a teljesítőképességet. Segíti és harmonizálja a személyiség fejlődését és hozzájárul emberi kapcsolataink harmonikusabbá tételéhez. A REIKI nem hit, nem vallás, nincsenek dogmái, előírásai, tiltásai, előfeltételei és rítusai, ugyanakkor jól megfér bármilyen világnézettel és tanítással. Mindenben segít és semmiben sem korlátoz. A REIKI egyike a legtisztább, legcsodálatosabb utaknak, mely elvezet téged saját megismeréseden keresztül a világ megismeréséig, mert a Reiki rácsodálkozás a világra. A Reiki maga az Élet.

A Reiki eredetéről szóló történetek főleg szájhagyományokon alapulnak, melyek mestertől mesterig, mestertől tanítványig terjednek. Napjainkban a Reiki eredet-történetének többféle változata is ismert. A ma ismert rendszer megalapítója/újra felfedezője Mikao Usui volt, ő nevezte el ezt az energiát Rei-Ki-nek. Lehet, hogy már soha sem tudjuk meg a teljes igazságot Usui életéről. Mindaz, amit eddig sikerült megtudni élettörténetéről, mint egy puzzle-t, kis darabkákból tették össze és rengeteg még a homályos pont, egyes pontokban már-már a misztikumot súrolják az információk. Usui 1865. augusztus 15-én született Japánban. Feljegyzéseiből kiderül, hogy szeretett tanulni és az élethosszig tartó tanulás híve volt. Kedvelt tantárgyai közé tartozott a gyógyítás, a pszichológia, a költészet. Élete folyamán sohasem lankadt spirituális önképzésében. Egy a Kurama-hegyen tartott 21 napos magányos böjt és meditáció utolsó napján mély meditációs élményben volt része. E kitágult tudatállapotban szerezte meg Usui azt a tudást és képességet, amelyet később Reikinek nevezett el és továbbadott tanítványainak. Usui mester hamarosan tanítványokat fogadott és átadta a beavatás módszerét az arra érdemes embereknek. Több tanítványa is volt, köztük Chujiro Hayashi. Ezen az ágon kerül át később a Reiki a nyugati világba, Hawayo Takata asszony közvetítésével, akit Hayashi avatott mesterré. A Reiki mára egy világméretűnek nevezhető mozgalommá vált.

Takata 1980-ban bekövetkezett halála után zűrzavar keletkezett tanítványai között az igaz/hiteles tanítást illetően. Ma a világban a Reikinek több irányzata és változata is létezik, a saját beavatási módszereivel. Egyes mesterek szövetségekbe tömörülnek, mások függetlenként tanítanak. Tovább él a Reiki hagyományos ága is, amely az eredeti leszármazási ág (Usui - Hayashi - Takata) tanításainak rendszerét és tartalmát képviseli.

Lévén, hogy én is ennek a hagyományos vonalnak vagyok tanítványa és tanítója, ez az oldal főleg a tradicionális Reiki vonal után érdeklődők számára készült, de remélem, hogy bárki más is talál majd számára hasznos információt.
 
 
Copyright © www.reikitraditional.ro