Home arrow Despre cursuri

  • HU
  • RO
  • EN
Home
Ce este Reiki?
Principiile Reiki
Gradele Reiki
Despre tratamente
Despre cursuri
Tabere
Articole

Sfatul zilei
Pentru Ochi si Suflet
Noutati
Carti recomandate
Forum
Cartea de oaspeti
Cautare
Galerie foto
Contacte
Linkuri

   
PDF Imprimare E-mail
Primul pas spre traditia spirituala nu poate fi altceva, decat smerenia discipolului: pentru ca nu tehnica transforma omul, ci spiritul.De unde sa incep?

De cand s-a nascut acest site, tot mai multi sunt cei care pun intrebari legate de locul si modul in care pot beneficia de invataturile Reiki, de felul in care sa-si inceapa drumul spre Reiki si spre ei insisi. Oamenii participa de obicei la aceste cursuri manati de diferite interese. Unii vor sa-i ajute pe altii, altii vor ajutor doar pentru ei, dar, indiferent de motivatie, daca e nevoie, Reiki va aparea in viata lor.
Pentru a porni pe aceasta cale e nevoie de doua lucruri: de cel care vrea sa faca acel prim pas si de cel care il ajuta in acest sens, adica discipolul si maestrul, invatatorul.
Cand se naste in noi dorinta de a cunoaste acest drum spiritual, una dintre aceste conditii e deja indeplinita: existenta discipolului.
A invata sa practici Reiki este usor si accesibil tuturor. Nu presupune nicio cunostiinta ezoterica prealabila, nu este nevoie de invatarea unor tehnici complexe de meditatie, vizualizare sau respiratie. Ajunge dorinta si atitudinea deschisa spre nou. Desi chiar acum am spus ca nu este nevoie de nicio cunostinta prealabila pentru insusirea acestei tehnici/ metode, recunosc ca este de foarte mare ajutor atat maestrului, cat si discipolului, daca acesta din urma are o idee despre cele urmarite si asteptate de la acest curs si de la Reiki, precum si daca are experinte si cu alte cai spirituale. In acelasi timp insa, o suprainformare poate reprezenta si o piedica, mai ales daca informatiile obtinute anterior sunt gresite, pentru ca e foarte greu sa trecem peste prejudecati si peste limitele imaginatiei noastre.
Cand se naste in noi dorinta si ne consideram pregatiti, intotdeauna apare si ocazia. Poate ca descoperim undeva un afis sau un anunt intr-un ziar, sau poate ca unul dintre prietenii nostri ne va vorbi despre un curs de Reiki. Se poate intampla ca, oricat de mult ne-am dori, sa nu putem participa, sa apara tot feluri de piedici care sa ne tina departe de el. Acesta este semnul cel mai clar ca nu ne-a venit inca timpul, ca nu acesta este cursul la care trebuie sa participam.

Cum sa gasesc maestrul?

In primul rand, consider ca este foarte important ca discipolul sa se simte confortabil in timpul cursului, ca sa poata accepta maestrul in cauza ca pe un ghid spiritual, ca personalitatile lor sa fie apropiate si sa aiba ce-si spune unul celuilalt.
Avand in vedere ca pe langa liniile traditionale de initiere exista si multe linii non-traditionale, e bine ca la inceput sa clarificam unde suntem. (Asta nu inseamna ca cele non-traditionale ar fi mai rele sau mai bune decat cele traditionale. Fiecare difera de celelalte, si fiecare are ceva de spus persoanelor potrivite.) De aceea, cred ca este foarte important ca participantii sa aiba curajul de a pune intrebari, lucru pe care de obicei ii rog chiar eu sa o faca. Oricand apar intrebari, ele trebuie puse. Treaba invatatorului este sa raspunda la aceste intrebari. Unui invatator bun nu ii e frica de intrebari.

Acordajele Reiki pot fi facute doar de catre maestrii initiati, deci este de sine inteles ca acela care are dorinta de a practica trebuie sa gaseasca un maestru initiat. Daca vrem sa facem primii pasi pe linia traditionala a Reiki, trebuie sa stim si faptul ca fiecare maestru Reiki isi poate prezenta linia de initiere neintreraupta din maestru in maestru pana la Mikao Usui.

Cateva intrebari care ne pot ajuta in cautarea maestrului si in luarea unei decizii:
  • Preda linia traditionala sau o linie non-traditionala?
  • Practica Reiki (adica face si tratamente) sau doar preda?
  • De cat timp practica Reiki, cand a fost initiat in gradul de maestru?
  • De cat timp preda? (desigur fiecare trebuie sa inceapa de undeva)
  • Despre ce va fi vorba in timpul cursului? Cat timp va tine cursul? Cate acordaje vor fi? Ce alte informatii teoretice vor mai fi prezentate? Va fi sau nu si o exersare a celor invatate?
  • Dupa curs mai poate fi contactat?
  • De cat timp e nevoie si ce conditii trebuie indeplinite daca vreu sa merg mai departe, daca vreu sa trec la un alt nivel?

De obicei, la deschiderea cursurilor se dau raspunsurile la aceste intrebari. Dar, daca nu se intampla asta, intotdeauna trebuie sa ai curajul sa intrebi. Intotdeauna asculta-ti intuitia. Asa poti gasi maestrul cel mai bun pentru tine. Nu exista doi invatatori de Reiki identici, desi aceasta diferenta nu consta in eficienta acordajelor, ci mai mult in calitatea informatiilor predate. Acordajele sunt independente de maestru – acesta este doar un canal pentru energie, pentru Reiki. Dar in partea teoretica conteaza foarte mult experienta, capacitatea de a preda, precum si calitatea informatiilor.

In acelasi timp, consider ca trebuie evitati invatatorii/maestrii care sustin ca tehnica Reiki pe care o predau ei este mai buna decat a altora, dar si pe cei care promit minuni instantanee (in cateva secunde te poti vindeca de SIDA, cancer, etc, doar pt ca ai terminat cursul de Reiki). Acesti oameni habar n-au ce inseamna de fapt Reiki.

De ce trebuie sa platesc pentru curs?

E o intrebare care apare foarte des. De ce trebuie sa platesc pentru acest curs, daca Reiki este o energie universala accesibila tuturor? Sa nu intelegem gresit, nu trebuie sa platesti pentru energie, ci pentru timpul acordat de maestru, respectiv pentru informatiile predate. Totodata acest pret poate fi si o prima incercare pentru fermitatea deciziei tale. Oare sunt capabil sa sacrific cel putin atat pentru o viata mai buna, mai sanatoasa? Majoritatea oamenilor cand aude de bani si cand face inventarul experientelor proprii legate de bani, ajunge la marginea unei mai mici sau mai mari crize de nervi. Mare parte a vietii noastre se invarte in jurul banului si e foarte greu sa pastrezi echilibrul sufletesc in acest domeniu.
Banul nu este ceva murdar si nici spiritualitatea nu se contrazice cu el. De fapt, in momentul in care ne debarasam de aceasta tema, ne inchidem in fata unei felii a Unitatii, si ne cream probleme noi in continuare. Si banul este doar o forma de manifestare a energiei, o forma care poate fi folosita de fiecare dintre noi pentru a avea acces rapid la produse si servicii. Problema este creata, de fapt, de atitudinea noastra fate de bani. Sunt foarte multi care nu pretuiesc nimic obtinut pe gratis. Exemple bune in acest sens sunt viata si sanatatea. Incepem sa le pretuim doar cand apare o problema, pana atunci le consideram absolut normale si de la sine intelese. Reiki este o valoare, lucru semnalat si de pretul acestor cursuri sau a unor sedinte Reiki. Cat sa coste Reiki? E greu de dat un raspuns la aceasta intrebare, difera in functie de situatii si de oameni. Ceea ce pentru unii este mult, pentru altii reprezinta e o nimica toata. Mult mai important este faptul ca discipolul sa vrea sa invete si sa se foloseasca de cele invatate. In final, conteaza cine cat si cum foloseste aceasta capacitate. Reiki nu va da cu nimic mai multa bucurie de viata, armonie, sanatate, deschidere si intelepciune celui care n-o foloseste. Acordajele, cursurile sunt doar inceputul, dar nu si capatul de drum.

Ce se intampla in timpul unui curs?

In afara de un continut general, fiecare curs difera de la un maestru la altul. Acordajele sunt completate de diferite invataturi teoretice si practice.

In timpul unui curs de gradul I discipolii iau cunostinta de intelesul tehnicii Reiki, respectiv de istoria acesteia, participa la ritualurile de initiere, si prin acestea obtin capacitatea de a canaliza energia prin contact direct. Participantilor li se arata diferitele pozitii ale palmelor folosite in timpul sedintelor, fac cunostiinta cu filozofia Reiki, cu principiile sale, respectiv cu gradele de initiere. Eu mai completez aceste informatii cu anumite cunostinte despre corpuri energetice, despre chakre si psihologia bolilor. Fiecare participant are posibilitatea de a exersa autotratamentele, dar si tratamentele in grup, formandu-se astfel o mica baza de experienta legata de prectica Reiki.

In formalitati, gradul II seamana cu cel de gradul I. Si aici acordajele sunt insotite de invataturi teoretice si practice. Dupa o recapitulare sumara a celor invatate la gradul I, participantii fac cunostiinta cu cele trei simboluri Reiki, a caror utilizare si-o insusesc in timpul cursului (tehnici de canalizare la distanta, racordarea incaperilor etc.). Iarasi exista si posibilitatea exercitiilor in grup.
Acest grad II insa nu este destinat tuturor celor care a facut gradul I. Aici deja se pune problema maturitatii. Consider important ca acela care vrea sa faca acest pas sa aiba experinte legate de Reiki, sa alega Reiki ca si cale spirituala, ca si forma de viata. E nevoie de darzenie, de evolutie spirituala si de dorinta depasirii limitelor autoimpuse.

Cum pot organiza un curs?

Poate fi o intrebare foarte importanta daca nici in localitatea de domiciliu si nici in localitatile apropiate nu se organizeaza astfel de cursuri, si nu vrei sau nu poti se te duci la un curs organizat intr-o localitate indepartata. Astfel, daca accepti provocarile legate de organizare, iti poti crea posibilitatea de a te bucura de „minunile” Reiki.
Desi asteptarile maestrilor pot sa difere de la caz la caz, voi incerca sa-ti dau cateva idei legate de acestea (asteptarile concrete insa trebuie clarificate cu maestrul in cauza): in primul rand va fi nevoie de cel putin doua sali. O sala mai mare, mai spatioasa in care incap comod toti participantii – in aceasta incapere se vor derula majoritatea activitatilor. E recomandat ca aceasta sala sa permita si desfasurarea exercitiilor practice, tratamentele in grup. A doua sala e sala de initiere. Aceasta e o incapere inchisa, mai mica, in care vor avea loc acordajele. Acordajele sunt experiente de o viata, de acea consider ca e important ca, in timpul acordajului, cel initiat sa poate trai cu intensitate maxima aceste experiente si sa nu fie deranjat de tot feluri de zgomote exterioare. Desigur, marimea salilor depinde si de numarul participantilor; astfel ele pot fi niste sali de scoala, dar si camerele unui apartament personal. Pe langa aceste sali trebuie sa existe obligatoriu si o toaleta.
Daca am stabilit locul, al doilea lucru este sa stabilim cu maestrul perioada in care se tine cursul, iar apoi sa anuntam eventualii participanti. Si aici se pune intrebarea: care este numarul optim de participanti? Nici aici nu exista reguli prestabilite. Cursul poate fi tinut si cu un singur participant. In acelasi timp insa, eu consider indicat sa fie cel putin doi-trei participanti, pentru ca asa se creaza posibilitatea exersarii in grup, respectiv a impartasirii experientelor personale. Si aici nu ma refer doar la curs, ci mai mult la perioada de dupa acesta, deoarece, daca sunt mai multi practicanti Reiki, va fi posibil si in continuare activitatea in grup, impartasirea unor informatii, experiente, dar si oferirea sau solicitarea de ajutor daca e nevoie.

Cum sa ma pregatesc pentru curs ?

Incearca sa te delimitezi de orice imprejurare disturbatoare, fi prezent cu toata fiinta la curs. Consacra-ti toata ziua/weekendul pentru Reiki. Incearca sa-ti planifici celelalte activitati in asa fel incat sa nu trebuiasca sa fugi inainte de sfarsit. Imbraca-te comod, si adu cu tine ceva de scris si un caiet in care sa poti nota informatiile considerate importante. Pregateste-te in mod constient pentru perioada de purificare, ajuta-ti organismul printr-o alimentatie adecvata, respectiv prin eliminarea alcoolului, tigarilor si a cafelei din meniul zilnic (cel putin pe timpul acestei perioade de purificare).

Iar acum, in loc de incheiere, cateva sfaturi, indiferent de calea aleasa de tine:
Asculta-ti intuitia, fi deschis si sincer cu tine insuti. Ai curajul sa fi vesel, fericit. Nu te teme in a darama limitele autoimpuse, treci de prejudecatile tale.
"Cel mai mare pacat e: sa-l limitezi pe Cel ce Exista. Sa nu faci asta niciodata."

 
 
Copyright © www.reikitraditional.ro