Home arrow Jegyzetek arrow Tai Chi

  • HU
  • RO
  • EN
Home
Mi a Reiki ?
A Reiki 5 Alapelve
A Reiki fokozatai
A Kezelésekről
Tanfolyamokról
Táborok
Jegyzetek

Napi Bölcselet
Szemnek és Léleknek
Újdonságok
Könyvajanló
Fórum
Vendégkönyv
Keresés
Fotógaléria
Kapcsolatok
Linkek

   
PDF Nyomtatás E-mail
  Amit összenyomnak,kiszélesedik,
amit gyengítenek, megerősödik,
amit megölnének, nem marad meddő,
aki lopna, az lesz a vesztő.
De épp ezt nem értik.

A gyenge legyőzi az erőseket, a lágy a keményet.
A hal megfúl, ha elhagyja a mélyet.
Az állam éles fegyvereit
ne villogtassák a népnek.A Tai Chi-t sokszor, sokféleképpen jellemezték: egészségmegőrző módszerként, gyógymódként, a test koordinációjának javításaként, relaxációként, harcművészetként vagy csak egyszerű testgyakorlásként. De nevezhetnénk akár a fiatalság és a hosszú élet művészetének is. A Tai Chi Chuan a lassú, kecses, ritmikus mozgások ősi művészete, mely megtanítja, hogyan légy erős erőkifejtés nélkül, hogyan engedj a győzelemért, hogyan erősítsd a tudatosságod.

A Tai Chi Chuan szó szerinti fordításban „Legfelsőbb Legvégsőbb Öklöt” jelent, de az „erő a lágyságban”, „a mozgásban rejlő költészet”, a „mozgó harmónia” jobban kifejezik a Tai Chi szellemét.

A Tai Chi Chuan megközelíthető, mint:
  1. Spirituális gyakorlat
  2. Harcművészet
  3. Egészségfejlesztő módszer
  4. Sportág
Spirituális gyakorlat
Spirituális megközelítésből a Tai Chi „mozgásban lévő meditáció”, a test, az elme és a lélek egyensúlyának megteremtése. Jellemzői az elegáns, harmonikus, áramló és folytonos mozdulatok, melyek a vízfolyás vagy egy kecses tánc érzetit keltik az emberben, de ugyanakkor erőt sugároznak magukból.

Harcművészet
A Tai Chi a kínai harcművészetek – Wushu – egyik fő ága. Megalapítójának Csan Szan-Fenget tartják. A hagyomány szerint ez a taoista szerzetes látta, amint egy daru megtámadott egy kígyót, s az ihlette meg, ahogyan a kígyó a maga lágy és hajlékony természetével kicselezte a daru kemény, támadó csőrét. Ezek után, más állatok mozgását is megfigyelve, egy sor mozgásgyakorlatot állított össze szerzetestársai számára, melyeknek célja az ülő életmód miatt lelassult energiák áramlásának segítése volt.
Idővel nyilvánvalóvá vált az is, hogy azok a mesterek, akik jeleskedtek ezen gyakorlatok művelésében, nagyon jó harcosokká váltak a belső és külső tudatosodás, valamint a jelentős energiamennyiség birtoklása révén. Így a Tai Chi önvédelmi technikává fejlődött.

Egészségfejlesztő módszer
A Tai Chi fizikai és szellemi aspektusait nem könnyű egymástól elválasztani, mivel szorosan összetartoznak. A kínai orvostudomány szerint a szellem, a tudat és a test összhatása a jólét nélkülözhetetlen feltétele.
Ezt a technikát rengeteg tudományos és empirikus kutatásnak vetették és vetik ma is alá. 1988-ban a Világ Egészségügyi Szervezete az egészség megőrzésére „legjobb ismert terápiás gyakorlatnak” ismerte el. Bebizonyosodott, hogy a rendszeres tai chi gyakorlás jótékony hatással van az egészségre, lazítja az izmokat, növeli a rugalmasságot, javítja a koordinációt, oldja a feszültséget, a hétköznapi stresszt. Jótékony hatással van az asztmásokra, a magas vérnyomásban szenvedőkre, valamint a keringési és emésztési rendellenességekkel küszködökre is. Ugyanakkor alkalmas a rák kiegészítő kezelésére, az immunrendszer erősítésére, a szervezet egyensúlyának javítására, az érzelmi élet helyreállítására és az öregedés késleltetésére.
Energetikai szempontból a Tai Chi gyakorlása elősegíti a Qi áramlását a meridiánok mentén, és ez által, az energia egyenletes eloszlását az egész testben.

Sportág
2008ban a Tai Chi Chuan olimpiai versenyszám lesz.

„Légy annyira lágy, hogy a legkisebb madár se tudjon felröppeni rólad és egy légy se tudjon leszállni rád.”

 
 
Copyright © www.reikitraditional.ro