Home arrow Articole arrow Tai Chi

 • HU
 • RO
 • EN
Home
Ce este Reiki?
Principiile Reiki
Gradele Reiki
Despre tratamente
Despre cursuri
Tabere
Articole

Sfatul zilei
Pentru Ochi si Suflet
Noutati
Carti recomandate
Forum
Cartea de oaspeti
Cautare
Galerie foto
Contacte
Linkuri

   
PDF Imprimare E-mail
  Cand un lucru se contracta, e sigur ca era dilatat.
Cand devine slab, e sigur ca a avut forta.
Cand se depreciaza, inseamna ca era inaltat.
Cand se despovareaza, inseamna ca era covarsit.
Toate acestea sunt totodata clare si ascunse.

Slabul invinge tarele, moalele biruie asprul.
Pestele sa nu incerce niciodata sa iasa din apa.
In regat, armura trebuie tainuita poporului.TAIJIQUAN-ul este o arta de cultivare a sanatatii, arta de mentinere a tineretii si de atingere a longevitatii, arta de cultivare a corpului prin miscare, respiratie si relaxare, este o arta a armoniei , a obtinerii puterii in lipsa efortului, este arta de a sti sa cedezi pentru a putea invinge, este o foarte veche arta a miscarii.

Termenul TAIQUAN este format din doua cuvinte Taiji si Quan .
Taiji inseamna ultimul adevar, supremul absolut, marele principiu iar QUAN inseamna box sau arta martiala. Deci TAIQUAN inseamna arta martiala suprema sau boxul ultimului adevar.

Exista mai multe modalitati de a practica TAIQUAN-ul. Poate fi abordat ca:
 1. practica spirituala ;
 2. arta martiala ;
 3. exercitiu terapeutic ;
 4. disciplina sportiva.

Practica spirituala
Din punct de vedere al abordarii spirituale, TAIQUAN-ul poate fi considerat ca o veritabila MEDITATIE IN MISCARE. Caracteristicile TAIQUAN-ului sunt miscarile armonioase, continue si fluide, miscari care dau senzatia unei curgeri de apa sau a unui dans foarte gratios, dar care emana in acelasi timp foarte multa putere.

Arta martiala
TAIQUAN-ul este una din ramurile principale ale artelor martiale chinezesti – WUSHU-. El are in corespondenta sa inlantuiri de miscari ce se executa cu mainile goale, cu arme lungi si scurte, tuishou (impingerea mainilor) si exercitii de sanshou (lupta libera). Toate miscarile si gesturile au semnificatii clare de tehnica de lupta, alaturi de suportul pe care il asigura circulatiei bioenergiei. Autoapararea prin metoda TAIQUAN pune accentul pe vointa, pe controlul si pe concentrarea energiei vitale.
TAIQUAN-ul a aparut prin 1100 gratie lui Zhang Sanfeng, un calugar al carui nume inseamna „Zhang cu trei varfuri” si care traia pe muntele Wudang. Traditia povesteste ca, observand miscarile continue si sinuoase ale unui sarpe ce invingea o cotofana si, mai apoi, pe cele ale altor animale , el a conceput o serie de exercitii pe care le-a propus celorlalti calugari, ce aveau rolul de a imbunatati circulatia energetica incetinita din cauza sedentarismului. Treptat, s-a vazut ca maestrii care excelau in aceste exercitii erau si luptatori foarte abili, datorita constientizarii interioare si exterioare, dar si uriasei cantitati de energie pe care o eliberau; astfel TAIQUAN-ul a devenit o vertabila arta martiala, dar in sens defensiv.

Exercitiu terapeutic
Analizand aspectul terapeutic putem spune ca aceasta metoda a fost si este obiectul a numeroase cercetari cu caracter stiintific. In 1988 a fost declarat de catre Organizatia Mondiala a Sanatatii drept « cel mai bun exercitiu terapeutic cunoscut »
In directia mentinerii starii de sanatate. Prin practica formelor de TAIQUAN urmarim sa obtinem efecte pe mai multe nivele. Din punct de vedere al exteriorului, TAIQUAN-ul este o practica dinamica care se adreseaza intregului corp, intregului sistem osteo-muscular, sistem circulator, respirator, endocrin, nervos, etc. Exersat corect si sub o indrumare competenta, TAIQUAN-ul conduce la aparitia unor efecte benefice, pornind de la stimularea si energizarea muschilor si articulatiilor, mobilizarea singelui stagnant pana la purificarea sangelui in intregul corp, marirea ratei de oxigenare si de hranire a tesuturilor si celulelor, chiar in zonele corpului unde, datorita vietii sedentare, metabolismul celulelor este problematic. In timp, apare chiar o imbunatatire a functionarii glandelor cu secretie interna si a functionarii sistemuluinervos. Deloc de neglijat sunt si efectele de stimulare a functionarii organelor interne, prin masajul indirect ce apare datorita miscarii corpului si a respiratiei profunde.
Din punct de vedere energetic exersarea TAIQUAN-ului duce la regularizarea Qi-ului prin interiorul meridianelor, in TAIQUAN punandu-se accent pe circulatia energiei. Apare astfel o distributie uniforma, echilibrata a energiei intre diferite parti ale corpului, situatie asociata cu o buna sanatate.

Disciplina sportiva
In anul 2008 TAIQUAN-ul va fi disciplina sportiva la Olimpiada

La ce serveste?
 1. Putere fizica mai mare
 2. Rezistenta fizica mai mare
 3. Control mai bun al starilor emotionale
 4. O mai buna stapanire si o vigoare mai mare a activitatilor sexuale
 5. Scaderea nevoii de somn si cresterea calitatii somnului, care devine mai adanc si mai odihnitor
 6. Reducerea necesitatii de oxigen si prin acesta a efortului cardiovascular
 7. O nevoie mai mica de hrana si o reducere a poftel de mancare
 8. Solicitari emotionale mai mici
 9. Mai mult calm si liniste interioara
 10. O vitalitate si energie mai mari
Teoria pe care se bazeaza intreaga practica a TAIQUAN-ului este Teoria Yin-Yang, iar principiile de exersare sunt : Principiul circularitatii, principiul continuitatii, principiul echilibrului, principiul armoniei, principiul usurintei.

Principiile TAIQUAN-ului :
Principiile fundamentale ale TAIQUAN-ului se bazeaza pe Taiji - « Ultimul adevar » - si pe dubla sa manifestare, Yin-Yang. Esenta este concretizata in 8 principii teoretice :
 1. alternanta imediata a golului si a plinului (a relaxarii si a concentrarii)
 2. cele 4 puncte cardinale
  Qi-ul intra in corp prin nas, gura si piele, apoi curge fara intrerupere prin corp, dar poate fi concentrat prin vointa in Wu (sud), Mao(este), Tsu(nord) si Yu(est)
  • in Wu (Huiyin), la baza corpului intre sex si anus, omul isi poate cobora centrul de greutate devenind stabil si tare ca o stanca
  • in Tsu (Baihui), in crestetul capului, corpul devine usor ca o pana
  • in Mao (Mingmen), spre spate (vertebra a 6-a dorsala) bratele devin tari ca otelul
  Daca se retrage Qi-ul din punctul Yu, adica din plexul solar, corpul isi pierde imediat echilibrul. Este intelept ca aceste puncte importante sa fie ferite de socuri si lovituri!
 3. raporturile intre miscari
  Cand Yin se misca spre exterior, Yang inainteaza spre interior. Controlul miscarilor dinspre interior asigura stabilitatea, adica starea de echilibru in care nu poti fi clintit.
 4. impulsurile si constrangerile
  Abtinerea de la pornirile instinctive inseamna controlul emotiilor
 5. aspectul ciclic al Qi-ului
  Tendinta naturala a Qi-ului este sa se roteasca. Qi-ul are doua componente: Yin – centrifuga si Yang – centripeta, fiecare rotindu-se in felul ei. Miscarea de rotatie permite stapanirea dificultatilor, de aceea apararea prin evaziune se realizeaza sub forma de miscari centripete.
 6. rigiditatea si flexibilitatea
  Cand sufla vantul puternic, trestia se indoaie elastica. Tot asa, unui atac in forta nu trebuie sa-i rezisti tot cu forta.
 7. miscarea ondulatorie
 8. detasare mentala in timpul actiunii
Bazele teoretice ale TAIQUAN-ului :
 1. Sa fii moale
 2. Sa fii lent
 3. Sa fii neagresiv
 4. Sa fii natural
 5. Sa fii sensibil
 6. Sa fii cumpatat (evita excesele)
 7. Sa fii mereu in miscare (sa curgi ca apa)
 8. Sa fii neintrerupt.
  Continuitatea este o dovada a tariei interioare. Cel slab este inconsecvent. Principiul continuitatii se aplica in Taiji in 3 feluri :
  • Ritmul si miscarea se mentin constante de la inceputul pana la sfarsitul Secventei, la toate formele si miscarile
  • Nu se face nici o intrerupere a miscarii de la inceputul pana la sfarsitul Secventei
  • Orice inceput este totdeauna si un sfarsit (sfarsitul unei actiuni este si inceputul alteia)
 9. Sa nu fii grabit
 10. Sa fii atent (vigilent)
  Nu se admite ca privirea sau mintea sa sara de acolo-acolo in timpul exercitiului.
 11. Sa fii in armonie
  Viata inseamna a fi constient. TAIQUAN-ul este un exercitiu al intregului corp. « Deplasarea unui deget atrage dupa sine miscarea intregului corp ».Pentru realizarea armoniei de miscare trebuie coordonate jumatatile de sus si de jos ale corpului.
Reguli :
 1. Corpul trebuie mentinut ca si cand ar atarna, agatat de crestetul capului
 2. Trebuie sa fii ancorat in pamant ca un copac
 3. Cedeaza la cea mai mica forta exterioara, ca frunza purtata de vant
 4. Cand cedezi creezi spatiu, iar cand impingi comprima spatiul
 5. Omul superior nu are nevoie sa-si cheltuiasca energia actionind impotriva unui adversar
 6. Maestru sfatuia „investeste in paguba”
 7. Mintea conduce Qi-ul si Qi-ul comnduce corpul.
 8. Energia vine din picioare, se aduna in coapse, se centreaza in talie si se arata in degetele miinilor
 9. „Cand pasesti sa nu atingi solul cu talpa, dar daca pe sol este o moneda, pe ea s-o atingi!”
 10. Miscarile sa fie lente, ca ale norilor pe care-i destrama vintul toamnei. „Sa fii atat de moale incat o pasarica oricat de mica sa nu-si poata lua zborul de pe tine, iar o musca sa nu se poata aseza.”
 
 
Copyright © www.reikitraditional.ro