Home arrow A Kezelésekről arrow Csoportos Reiki

  • HU
  • RO
  • EN
Home
Mi a Reiki ?
A Reiki 5 Alapelve
A Reiki fokozatai
A Kezelésekről
Tanfolyamokról
Táborok
Jegyzetek

Napi Bölcselet
Szemnek és Léleknek
Újdonságok
Könyvajanló
Fórum
Vendégkönyv
Keresés
Fotógaléria
Kapcsolatok
Linkek

   
PDF Nyomtatás E-mail
„Jóságotok az önnön óriás lényetek iránti vágyakozásban rejlik, és ez a vágyakozás mindnyájatokban benne van.
De némelykőtökben ez a vágy sebes folyam, mely hatalmasan zúdul a tengerbe, magával sodorva a hegyek titkait és az erdők dalát.
Másokban sekély patak, mely kanyarulatokkal pazarolja önmagát, el-elhajlik, meg-megáll, mielőtt a tengerpartra ér.”A legtöbb ember életében eljön az a pillanat, amikor elindul a belső élet felderítése felé, ráérez lényének spirituális valójára, és szükségét érzi annak, hogy megossza tapasztalatait más, hozzá hasonló érdeklődésű emberekkel is. Vannak, akik magányosan, saját erejükre támaszkodva akarják végigjárni az utat. Mások szükségét érzik annak, hogy néha támaszt, útmutatást és biztatást kapjanak az őket körülvevőktől. Bár mindenkinek egyedül kell végig mennie életének ösvényén, mindig kerülnek segítők, tanítók ezeken az utakon, ugyan úgy, ahogy életünk különböző pillanataiban mi is segítők vagyunk mások számára, néha anélkül, hogy tudomást vennénk erről.
A Reiki a belső egyensúly helyreállításának, a belső harmónia megteremtésének útja, de tökéletes módszer arra is, hogy közelebb hozzon életed többi résztvevőjéhez, hogy segíts másoknak is közelebb kerülni önmagukhoz.

Mások reikizése esetén a legjobb, ha teljes kezelést adunk, azaz végigcsináljuk az alapvető pozíciókat (lásd Kézpozíciók), ugyanakkor itt nincsenek fizikai/fiziológiai korlátaink, így helyezhetjük tenyereinket olyan testrészekre is, amelyeket önmagunknál nehezen vagy egyáltalán nem tudnánk elérni (például a hát).
Ennek a páros kezelésnek a még kellemesebb változata, amikor a kezelt személyt nem egy, hanem több reiki-gyakorló is kezeli egyszerre. Ilyenkor egyikük a befogadó fejét kezeli, míg a többiek, a test két oldalán elhelyezkedve, a test első, illetve (amikor a befogadó hasra fekszik) a test hátsó részén dolgoznak párhuzamosan haladva a vállaktól a lábak felé. A csoportos kezeléseknél a Reiki intenzívebben áramlik, az energia aktívabb, hatása érezhetően erősebb.

Bár kötelezően betartandó szabályok a Reikiben nincsenek, íme néhány javaslat (a teljesség igénye nélkül) a páros és csoportos kezeléshez:
  • a jelenlevők közül mindig a befogadó, a kezelt személy legyen a legfontosabb. Adjuk meg a neki járó figyelmet, tiszteletet, szeretet. Tegyük félre gondjainkat, elvárásainkat és figyeljünk a kezeink alatt fekvő személyre és tenyereink jelzéseire.
  • emlékeztessük magunkat arra, hogy csak csatorna vagyunk a Reiki számára - fontos, hogy a befogadó a lehető legkényelmesebben feküdjön/üljön, de legalább ennyire fontos az is, hogy a kezelő(k) is kényelmesen helyezkedjenek el, így nem zavarjuk a kezelt személyt folyamatos izgés-mozgással kényelmetlen testhelyzetünk miatt. Ne támaszkodjunk a befogadóra, a tenyerek nyugodjanak könnyedén a kezelt személy testén.
  • próbáljunk nyitottak lenni a felénk áramló információkra. Ezért csak akkor beszélgessünk, ha ezt a befogadó személy igényli és arról, ami őt valóban foglalkoztatja – egészség, lelki problémák (nem hiszem, hogy egy reiki-kezelés alatt legfontosabb dolgunk az lenne, hogy megbeszéljük a mai vagy holnapi menüt, vagy a szomszéd új frizuráját, stb.) Ha nem bírjuk a csendet, lehet kezelés közben megnyugtató, meditációs zenét is hallgatni.
  • ha többen vagyunk, mindig a fejnél ülő személy vezeti a kezelést. Ő az a személy, akiben a legjobban megbízik a befogadó, akinek megengedi, hogy az arcát érintse. Így, amikor ő kézpozíciót vált, a többiek is váltanak. Ha netán mégis úgy érezzük, hogy egy adott helyen tovább kellene maradnunk, akkor tartsuk ott kezeinket a következő váltásig. Ez az együtt-mozgás is a harmónia érzését sugallja a kezelt személynek.

Bár még lehetne folytatni a fenti javaslatokat, itt megállok. Ezeket is inkább csak ismétlésként, emlékeztetőül említettem meg, hisz a tanfolyamokon szó esik úgy a páros, mint a csoportos kezelésekről, sőt a résztvevők a tanfolyamok alatt meg szerzik első ilyen irányú tapasztalataikat is.

A folytatásban inkább néhány olyan gyakorlatot említenék meg, amelyek segítségével változatosabbá tehetjük reikivel eltöltött időnket, akár egyedül, akár több reiki-gyakorlóval közösen.


Csakrák harmonizálása
Bár a reiki-kezelések végig követik a hét fő csakra vonalát és így hatékonyan kiegyensúlyozzák azokat, külön is kezelhetjük energiaközpontjainkat. A csakra harmonizálással kiegyensúlyozhatjuk a csakrákban mutatkozó energiahiányt vagy fölösleget.
  1. Helyezd egyik kezed a gyökér csakrára, másikat a homlokra, a harmadik szem csakrára. Addig nyugtasd kezeidet ezeken a pontokon, míg mindkét csakrában azonos energiaszintet nem érzékelsz (pl. azonos hőérzet). Ekkor helyezd egyik kezed a torok, másikat a szakrális csakrára. Itt is addig tartsd a kezed, ameddig ugyan azt az energiaszintet nem érzed mindkettőben. A harmonizálást a napfonat és szív csakrák kiegyenlítésével végezd.
  2. Az előző gyakorlat egy változata három személyre: a befogadó kezei a napfonat és szívcsakrán (ha a befogadónak nincs behangolása, akkor a bal kéz a szívközponton, a jobb kéz a napfonaton helyezkedik – reikis esetében nincs jelentősége). A két kezelő személy a test jobb és bal oldalán helyezkednek el. Az egyikük tenyerei a homlok, illetve gyökér csakrán nyugszanak, míg a másiké a torok és szakrális csakrákon.
  3. A csakrákat egyensúlyba hozhatod úgy is, hogy egyik kezed a gyökér csakrára helyezed, és a másik kezeddel a többi csakrát ezzel hozod egymás után egyensúlyba. Ugyanezt a gyakorlatot végezheted a harmadik szem (homlok) csakrával is. Az egyik kezed a befogadó homlokán nyugtatod, míg másikkal sorban a többi csakrát kezeled.
Ezek a gyakorlatok inkább a feszültség-mentesítést, a megnyugvást, az általános feltöltődést szolgálják, és nem az egészségügyi gondok megoldását.


Reiki-szendvics
Még mielőtt bárki félreértené, ez egy rövidített reikikezelés. A gyakorlathoz egy háromtagú csoportra van szükség. A befogadó ül középen, míg a másik két résztvevő előtte, illetve a háta mögött helyezkedik el. Az egyik átadó, a fejtetőtől a padló felé haladva, lesimítja a befogadó auráját, majd intuíciójukra hallgatva elkezdik a kezelést, más-más testrészekre helyezve a kezeket. A kezelés kb. 15-20 percet tart, és a befogadó aurájának ismételt lesimításával ér véget. Ez után helyet cserélnek, az egyik átadóból lesz az új befogadó, majd végezetül a harmadik résztvevő is megkapja ugyanazt a reikikezelést.

Reiki-kör
Ezt a gyakorlatot akkor szoktam használni, ha tanfolyamokon, a klubban vagy akár a tábori közös programnál úgy látom, hogy a résztvevők álmosak, fáradtak, ellágyultak, nincsenek szellemileg teljesen jelen. Ilyenkor körbe ülünk vagy állunk, egymásnak a hátunkat mutatva. Aztán finoman megmasszírozzuk, meggyúrjuk az előttünk lévő hátát, majd megfordulunk és megmasszírozzuk az addig minket masszírozó hátát is. Befejezésként a tenyereinket az előttünk levő társunk vállaira helyezzük és engedjük, hogy szabadon áramoljon a Reiki a körben. Ilyenkor mindenki befogadó, de csatornázó/közvetítő is egyben.

Reiki-kígyó
Egy nagyszerű gyakorlat, amit több reiki-gyakorló jelenléte esetén szoktunk végezni. A jelelevők három kisebb, egyenlő csoportra oszlanak. Az egyik csoport a befogadók csoportja, míg a másik kettő a csatornázóké. A befogadók sorban egymás mellé fekszenek, oly módon, hogy jobb kezükkel a jobb oldalukon fekvők jobb kezét, míg bal kezükkel a baloldalukon fekvők bal kezét fogják (a fejek a mellettük fekvők lábánál van és fordítva), így a kezek-vállak vonala egy kígyót formál. A „kígyó” két szélén fekvő befogadó szabad kezei a napfonat csakrájukon nyugszik. A két átadó csoportból az egyik a befogadók lábánál, míg a másik csoport a fejeknél helyezkedik el és ezt kezelik. 15-20 perces kezelés után az egyik átadó csoportból lesz a befogadó, így helyet cserélve addig folytatódik a kezelés, míg minden jelenlevő nem részesül benne. Ha netán a résztvevők létszáma nem teszi lehetővé a három egyenlő csoportot, a fennmaradó egy vagy két személy a „kígyó” oldalánál helyezkedik el és onnan kezelik a befogadókat. Természetesen ők sem maradnak ki a reiki özönből.


Reiki-szív
Ez a gyakorlat nagyszerű lehetőség arra, hogy partnerünkkel egy mélyebb szintű, meghittebb kapcsolatot alakítsunk ki. Lehet egy kellemes időtöltés, egy újra egymásra találás, ha netán eltávolodtunk volna egymástól (pl. veszekedés), de a szándék lehet egyszerűen a szeretetünk megosztása is társunkkal. A gyakorlat végzéséhez üljetek le egymással szemben úgy, hogy jobb kezeteket mindketten kényelmesen a másik szív központjára tudjátok helyezni, majd bal kezeteket tegyétek partneretek jobb kezére. Egy ideig nézzetek egymás szemébe, majd 2-3 perc múlva hunyjátok le szemeiteket. Így a szeretet és egység erős érzését lehet átélni. A gyakorlatot tetszés szerinti ideig végezhetitek.
Ez a gyakorlat elvégezhető gyerekeinkkel is, ilyenkor a gyakorlatot ülve, vagy egymással szembe fekve is végezhetjük.

Tudom, hogy a reiki-gyakorlatok sorának itt messze nincs vége, de ez a szép benne. Mindig találhatunk olyan megoldásokat, amelyekkel a Reiki még szorosabb része lesz életünknek. Hát kalandra fel és jó reikizést!
 
 
Copyright © www.reikitraditional.ro