Home arrow Despre tratamente arrow Reiki in grup

 • HU
 • RO
 • EN
Home
Ce este Reiki?
Principiile Reiki
Gradele Reiki
Despre tratamente
Despre cursuri
Tabere
Articole

Sfatul zilei
Pentru Ochi si Suflet
Noutati
Carti recomandate
Forum
Cartea de oaspeti
Cautare
Galerie foto
Contacte
Linkuri

   
PDF Imprimare E-mail
„In dorul dupa eul vostru urias va sta bunatatea, iar aceasta nazuinta traieste in voi toti.
La unii, insa, bunatatea e ca un torent ce se pravale furtunos spre mare, ducand cu el tainele colinelor si cantecele padurilor,
iar la altii, asemenea-i unui biet paraias, care se pierde in neandre, ocolind si intarziind inainte de a atinge tarmul marii.”In existenta celor mai multi oameni soseseste clipa cand ei se pornesc spre descoperirea vietii interioare, realizeaza dimensiunea spirituala a fiintei lor si simt nevoia sa impartaseasca experienta proprie cu cei cu preocupari similare. Unii sunt singuratici ce vor sa strabata aceasta cale bazindu-se doar pe propriile puteri. Altii simt nevoia ca, din cand in cand, sa primesca sprijin, indrumare si incurajare de la cei apropiati. Chiar daca toti trebuie sa parcurgem pe cont propriu cararea vietii, intotdeauna se gasesc calauze si invatatori pe acesta cale, la fel cum, in diferitele momente ale vietii, si noi suntem calauze pentru altii, de multe ori fara sa realizam acest lucru.
Reiki este calea restabilirii echilibrului si armoniei interioare, dar este o metoda ideala si pentru a te apropia de ceilalti participanti ai vietii tale, de a-i ajuta pe ceilalti sa se descopere pe sine.

Cand folosim Reiki asupra altor persoane, e bine sa oferim un tratament complet, adica sa aplicam mainile in toate pozitiile de baza (vezi Pozitiile palmelor). Mai mult, in acest caz nu exista limite fizice/ fiziologice- adica putem aplica mana si in zone imposibil de atins la propria persoana- de exemplu spatele.
O varianta si mai placuta a acestei metode este cand tratamentul se ofera nu de unul, ci de mai multi practicanti Reiki. In acest caz, o persoana trateaza capul „pacientului”, in timp ce restul practicantilor, asezati de-o parte si alta a celui tratat, parcurg in paralel corpul acestuia de la umeri spre picioare, la inceput pe fata corpului, apoi pe spate (dupa ce pacientul s-a intors pe burta). In cazul tratamentelor in grup, Reiki curge mai intens, energia este mai activa, efectele sunt simtitor mai puternice.

Chiar daca in Reiki nu exista reguli stricte, iata cateva sfaturi pentru tratamentul in grup:
 • dintre persoanele prezente, cea mai importanta sa fie intotdeuna cea tratata, cea care primeste Reiki. Sa-i oferim toata atentia, dragostea, tot respectul. Sa lasam de-o parte propriile probleme, asteptari si se ne concentram pe persoana tratata si pe informatiile oferite de palmele noastre.
 • sa ne amintim, ca noi suntem doar canale pentru Reiki.
 • este important, ca persoana tratata sa fie asezata/ culcata intr-o pozitie cat mai comoda dar la fel de important este ca si cei care ofera tratamentul sa fie asezati astfel incat sa nu-l deranjeze pe cel tratat printr-o miscare permanenta de cautare a unei pozitii comode. Sa nu ne sprijinim pe cel care primeste tratamentul, palma sa fie asezata usor pe corpul primitorului.
 • sa incercam sa fim deschisi informatiilor ce vin spre noi. Astfel, sa vorbim numai daca primitorul solicita acest lucru si sa vorbim despre lucruri ce-l preocupa pe el – sanatate, probleme sufletesti. (nu cred ca lucrul cel mai important din timpul tratamentului ar fi sa dezbatem meniul de maine sau noua coafura a vecinei). Daca nu suportam linistea, putem asculta pe timpul tratamentului muzica de relaxare sau de meditatie.
 • daca suntem mai multi, tratamentul este condus de cel care sta la capul pacientului. El este persoana in care primitorul are cea mai mare incredere, cel care poate sa-i atinga fata. Astfel, cand persoana de la cap schimba pozitia mainilor, ceilalti vor schimba si ei. Daca, totusi, simtim ca intr-un anumit loc trebuie sa ramanem mai mult, este recomandat sa pastram palmele in aceasi pozitie pina la schimbul urmator. Si aceasta miscare sincronizata a palmelor ofera celui tratat o senzatia de armonie.

Chiar daca am putea continua sugestiile legate de tratament, ne vom opri aici. Oricum le-am amintit mai mult ca pe o recapitulare a celor invatate, deoarece la cursuri se vorbeste atat despre tratamentul in doi, cat si in grup. Mai mult, participantii la curs chiar pot experimenta aceste tratamente.

In continuare vom aminti mai bine cateva exercitii cu care putem diversifica timpul petrecut cu Reiki, fie ca facem tratament pe propria persoana, fie impreuna cu un grup de practicanti Reiki.


Armonizarea chakrelor
Chiar daca tratamentele Reiki se desfasoara de-a lungul celor sapte chakre principale si astfel le echilibreaza in mod eficient, putem se ne ocupam si in mod direct de aceste centre energetice. Prin armonizarea chakrelor putem echilibra deficitul sau excesul energetic existent in aceste centre.
 1. Se aplica o palma pe chakra radacina, cealalata pe frunte, la nivelul celui de-al treilea ochi. Se pastreaza palmele in aceasta pozitie pana cand se va simti acelasi nivel energetic la nivelul ambelor chakre (de exemplu aceasi senzatie de caldura). Apoi, se aseaza o palma la nivelul chakrei sacrale si cealalta la nivelul gatului. Se pastreaza palmele pana se va simti din nou acelasi nivel energetic. Armonizarea se termina prin echilibrarea plexului solar cu chakra inimii.
 2. O varianta a exercitiului precedent, pentru trei persoane: primitorul isi tine palmele pe chakra inimii respectiv plexul solar ( daca persoana tratata nu a fost initiata in Reiki, va aseza mana stinga pe centrul inimii iar mana dreapta pe plexul solar- in cazul unui practicant Reiki ordinea nu are importanta). Ceilalti doi se vor aseza pe partea dreapta, respectiv stanga, a celui tratat. Unul va aseza palmele pe frunte, respectiv chakra radacina, celalat pe gat si chakra sacrala.
 3. Chakrele pot fi armonizate si aplicand o palma pe chakra radacina iar cealalta palma pe rand pe celelalte chakre pana la echilibrarea energiilor. Acelasi exercitiu poate fi facut si folosind chakra “al treilea ochi” . O palma se aseaza pe frunte, iar cu cealalta palma se trateaza pe rand restul chakrelor.
Aceste exercitii folosesc in primul rand pentru dizolvarea tensiunilor, obtinerea relaxarii, incarcarea generala cu energie si mai putin pentru rezolvarea problemelor de sanatate.


Sandwich Reiki
Inainte de a se intelege altceva, este vorba despre un tratament Reiki prescrurtat. Pentru exercitiu este nevoie de un grup de trei persoane. Primitorul este asezat in centru, ceilalti doi se aseaza in fata respectiv in spatele lui. Unul din ei va netezi aura primitorului, incepand de la cap si mergand spre podea. Apoi ascultand intuitia, incep tratamentul, asezand palmele pe diferite zone ale corpului. Tratamentul dureaza 15-20 minute si se incheie netezind din nou aura primitorului. Apoi se schimba pozitiile, unul din cei doi care au facut tratatmentul devenind primitor, iar, in final, a treia persoana va beneficia de acelasi trament Reiki.


Cercul Reiki
Folosesc acest exercitiu la cursuri, la club sau la programele comune din tabere cand observ ca participantii sunt somnorosi, obositi si gandurile le zboara in alta parte. In aceste cazuri ne asezam in cerc- pe jos sau in picioare- unul in spatele celuilalt. Apoi masam, framantam usor spatele celui din fata noastra dupa care ne intoarcem si masam spatele celui care pana atunci ne masa pe noi. In incheiere asezam palmele pe umerii celui din fata noastra si lasam ca Reiki sa circule liber prin cerc. In acest caz toti sunt atit primitori cat si furnizori/canale de energie.


Sarpele Reiki
Este un exercitiu extraordinar care necesita prezenta mai multor practicanti Reiki. Cei prezenti se impart in trei grupuri mai mici, egale. Un grup este al primitorilor, celalate doua ale „furnizorilor de energie”. Primitorii se culca pe jos unul langa celalalt, astfel incat capul unuia va fi langa piciorele celor invecinati. Cu mana dreapata vor tine mana dreapata a celui din dreapta lor, cu mana stanga mana stanga a celor din stanga lor. Astfel linia mainilor si umerilor va forma un sarpe. Cei care sunt asezati la cele doua extremitati ale „sarpelui” vor aseza mana libera la nivelul plexului solar. Celalalte doua grupuri se aseaza la capul respectiv piciorul primitorilor si fac tratament la acest nivel. Dupa un tratament de 15-20 minute, grupurile se schimba intre ele, cei tratati inainte oferind acum tratament. Procesul se repeta, pana cand toate cele trei grupuri beneficieaza de tratament. Daca numarul participantilor nu face posibila formarea a trei grupuri egale, cei care sunt in plus se aseaza la „capetele” sarpelui, oferind de acolo tratament primitorilor. Bineinteles, in final si ei vor beneficia de „torentul” de Reiki.


Inima Reiki
Este un exercitiu ideal pentru obtinerea unei relatii mai profunde, mai intime cu partenerul nostru. Poate fi un mod placut de a petrece timpul impreuna, o posibilitate de a ne gasi din nou (daca cumva ne-am indepartat prin cearta) dar scopul poate fi pur si simplu impartasirea dragostei cu perechea noastra. Va asezati unul in fata celuilalt aplicand usor mana dreapta pe chakra inimii partenerei/partenerului. Mana stanga se aseaza peste mana drepta a celuilalt. La inceput va priviti in ochi, apoi dupa 2-3 minute inchideti ochii. Asfel se poate experimenta trairea puternica a unitatii si a dragostei. Durata exercitiului este dupa preferinta. Exercitiul poate fi practicat si cu copiii nostri, asezati sau culcati fata in fata.

Stiu ca posibilitatile de folosire a Reiki nu au fost epuizate aici nici pe departe. Dar chiar asta e partea frumoasa. Intotdeauna putem gasi solutii prin care Reiki se integreaza tot mai mult in viata noastra. Deci sa inceapa aventura!
 
 
Copyright © www.reikitraditional.ro