Home arrow Tanfolyamokról

  • HU
  • RO
  • EN
Home
Mi a Reiki ?
A Reiki 5 Alapelve
A Reiki fokozatai
A Kezelésekről
Tanfolyamokról
Táborok
Jegyzetek

Napi Bölcselet
Szemnek és Léleknek
Újdonságok
Könyvajanló
Fórum
Vendégkönyv
Keresés
Fotógaléria
Kapcsolatok
Linkek

   
PDF Nyomtatás E-mail
Az első lépés az őskori metafizikai hagyomány felé nem lehet más, mint a tanítványi alázat: mert az embert nem a technika alakítja át, hanem a szellem.Hol fogjak hozzá ?

Amióta ez az oldal megszületett, egyre többen kérdezték meg, hogyan és hol részesülhetnének a Reiki tanításaiban, hol kezdjék útjukat a Reiki és önmaguk felé.
Íme néhány válasz.
Az emberek más és más motivációval jönnek a tanfolyamokra. Van, aki másokon akar segíteni és van, aki csak önmagán, de bármi legyen is a belső szándék, ha kell, a Reiki a megfelelő időben megjelenik életükben.

Az elinduláshoz két dologra van feltétlenül szükség: arra, aki ezt az utat szeretné járni és arra, aki segít elindulni rajta, azaz a tanítványra és a tanítóra.
Amikor megszületik bennünk a vágy, hogy megismerjük ezt a spirituális utat, már meg van a tanítvány.
A Reikit elsajátítani könnyű, bárki számára elérhető. Nem feltételez semmiféle ezoterikus alapismeretet, nem kell különféle meditációs, vizualizációs vagy légző-gyakorlatokat, mantrákat vagy más különlegességeket megtanulni. Elég a nyitottság és az akarat. Bár azt mondtam, nem szükséges a Reiki módszerének elsajátításához semmiféle alapismeret, mindenképpen sokat segít a tanítványnak és a tanítónak is, ha az előbbinek van alapvető fogalma arról, hogy mit szeretne, mit vár el a tanfolyamtól, a Reikitől és ha már vannak tapasztalatai más spirituális utakon. Ugyanakkor a túlinformáltság is lehet egy akadály, főleg ha a beszerzett információk tévesek, mert nehéz túllépni az előítéleteken és az általunk megfogalmazott korlátokon.
Amikor megfogalmazódott bennünk a szándék és fel vagyunk készülve rá, a megfelelő pillanatban megjelenik az alkalom is. Előfordulhat, hogy valahol felfedezünk egy plakátot, egy újság hirdetést vagy talán egy ismerősünktől hallunk egy közelebbi tanfolyamról. És megtörténhet, hogy bármennyire szeretnénk is ott lenni, nem adatik meg a lehetőség, különféle dolgok megakadályoznak a részvételben. Ez a biztos jele annak, hogy még nem jött el az idő, nem ez az a tanfolyam, amin részt kell vennünk.

Hogy találjuk meg mesterünket ?

Egy tanfolyammal kapcsolatban fontosnak tartom azt, hogy a tanulni vágyó ott jól érezze magát a bőrében, hogy el tudja fogadni a mestert vezetőjének, hogy találjon személyiségük, hogy egy bizalmi kapcsolat tudjon kialakulni közöttük, hogy legyen egymás számára mondanivalójuk.
Lévén, hogy a tradicionális vonalak mellet sok nem-tradicionális vonal is létezik, jó tisztázni a legelején, hogy milyen tanfolyamon veszünk részt. (Ez nem jelenti azt, hogy a nem-tradicionális vonalak rosszabbak vagy jobbak lennének. Mindegyik más és mindegyiknek van mondanivalója a megfelelő személyek számára.) Úgy gondolom fontos, és arra is szoktam biztatni a résztvevőket, hogy merjenek kérdezni. Bármikor bármilyen kérdés felmerül, fel kell tenni azt. A tanító dolga az, hogy válaszoljon a kérdésekre. Egy jó tanító türelmes és nem fél a kérdésektől.

A Reiki behangolásokat csak avatott mesterek tudják elvégezni, így magától értetődő, hogy a tanulni vágyónak egy képzett tanítót kell találnia. Ha a Reiki tradicionális vonalán szeretnénk elindulni, tudnunk kell azt, hogy a tradicionális mesterek vissza tudják vezetni beavatási láncukat egészen Usui Mesterig.

Néhány kérdés, ami segíthet a mester keresésben és a döntésben:
  • Tradicionális vagy nem tradicionális Reikit tanít?
  • Gyakorolja a Reikit (végez kezeléseket önmagán és másokon) vagy csak tanít?
  • Mennyi ideje gyakorolta a Reikit, amikor megkapta a mesteri beavatást?
  • Mennyi ideje tanít? (persze mindenkinek el kell kezdeni valahol)
  • Miről lesz szó a tanfolyam alatt? Mennyi ideig tart ? Hány behangolás lesz? Milyen elméleti ismeretekről lesz még szó? Lesz-e gyakorlati oktatás?
  • Tanfolyam után elérhető-e, ha még kérdések merülnek fel?
  • Mennyi időnek kell eltelnie ahhoz, hogy tovább léphessek a következő szintre, ha szeretném majd megtenni ezt a lépést?

Általában a tanfolyamok bevezetőjében ezekre a kérdésekre választ kapunk. De ha nem, bátran rá lehet kérdezni. Mindig hallgassunk az intuíciónkra, belső megérzéseinkre. Így megtalálhatod azt a mestert, aki legjobban megfelel egyéniségednek. Két egyforma mester nincs, bár a különbségek nem a beavatások hatékonyságában, hanem az átadott tudásban vannak. A beavatások függetlenek a mestertől – ő csak egy csatorna az energia, a Reiki számára. A tanításban viszont sokat számít a tapasztalat és az előadói készség, valamint az átadott információk minősége.

Ugyanakkor, szerintem, kerülni kell az olyan tanítókat, akik azt állítják, hogy az ő Reikijük jobb, mint a másé, és azokat is, akik pillanatok alatt megtörténő csodákat ígérnek (egy csapásra megszűnik az AIDS, a rák, stb. pusztán a tanfolyam elvégzésétől). Ezek az emberek semmit nem értenek a Reikiből.

Miért kell fizetni a tanfolyamért ?

Sokszor felmerül a kérdés, miért kell fizetni a tanfolyamért, ha ez egy mindenki számára elérhető univerzális energia? Nem az energiáért kell fizetni, hanem a tanító idejéért, az átadott ismeretekért. Ugyanakkor ez egy próbakő is az elszántságra. Vagyok-e hajlandó legalább ennyit áldozni egy jobb, egészségesebb életre. A legtöbb ember, amikor pénzről hall és a pénzhez kapcsolódó élményeit veszi számba, kisebb-nagyobb idegösszeroppanás szélén áll. Életünk nagy része a pénz körül mozog és nehéz e témában megőrizni a lelki egyensúlyt.
A pénz nem egy piszkos valami és a spiritualitás nem áll ellentétben a pénzzel. Igazából azzal, hogy elzárkózunk ettől a témától, csak az Egység egy szeletétől zárkózunk el és önmagunknak újabb és újabb problémákat generálunk. A pénz is csak az energia egy különös megjelenési formája, olyan, amelyet mindenki könnyen használhat arra, hogy javakhoz és szolgáltatásokhoz jusson általa. A problémát csak a hozzáállás okozza.
Nagyon sok ember nem képes megbecsülni azt, amit ingyen kap. Jó példa erre az élet és az egészség. Amíg nincs valamilyen bajunk, addig ezeket teljesen magától értetődő dolgoknak vesszük. A Reiki egy érték, így a tanfolyamok vagy kezelések ára ezt is jelzi. És hogy mennyibe kerüljön a Reiki? Nehéz megmondani, nehéz árcédulát ragasztani rá, mert különböznek az emberek és a helyzetek. Ami egyeseknek sok, az másoknak nem jelent semmit. Ami igazán fontos, hogy a tanítvány önmagáért akarjon tanulni és használja mindazt, amit kapott. Végső soron az számit, ki hogyan használja a Reikit. A Reiki semmivel sem fog több életörömöt, harmóniát, egészséget, nyitottságot vagy bölcsességet adni annak, aki nem használja. A beavatások csak az elindulás, de nem a megérkezés.

Mi történik a tanfolyamokon ?

A tanfolyamok tartalma, egy általános vezérvonal kivételével, mesterről mesterre változik. A behangolásokat elméleti és gyakorlati oktatások egészítik ki.

Az első fokozat tanfolyamán a tanítványok megismerkedhetnek a Reiki jelentésével, történetével. Részt vesznek a behangolási szertartásokon, és ez által megkapják a kézrátételes (közvetlen) energiacsatornázás képességét. A résztvevők elsajátítják a kezelések alatt használt kézpozíciókat, megismerkednek a Reiki filozófiájával, alapelveivel, fokozataival. Át szoktam adni néhány alap információt az energiatestekről, csakrákról, a betegségek lelki okairól. Mindenkinek lehetősége van az ön és csoportos kezelések gyakorlására, így mindenkinek lehetősége van megtapasztalni és másokkal megosztani a Reiki csatornázásának élményét.

Külsőségekben a második fokozat tanfolyama megegyezik az első fokozatéval. Itt is a behangolást elméleti és gyakorlati oktatás kíséri. Az első fokozat anyagának rövid átismétlése után a résztvevők megismerkednek és elsajátítják a Reiki három szimbólumát, valamint ezek gyakorlati használatát (távkezelések, terem behangolás stb.). Ismét lehetőség van a csoportos gyakorlásra távkezelések formájában.
A második fokozat azonban nem javasolható és adható mindenkinek, aki elvégezte az első fokozat tanfolyamát. Ez már érettség kérdése. Fontosnak tartom, hogy a résztvevőnek legyenek tapasztalatai a Reiki útján, hogy a Reikit mint egy spirituális utat válassza. Szükség van az elszántságra, a szellemi fejlődés és a saját korlátaink legyőzésének vágyára.

Hogy tudok tanfolyamot szervezni ?

Ez egy fontos kérdés lehet abban az esetben, ha városodban vagy egyetlen, a lakhelyedhez közel eső helységben, sem szerveznek tanfolyamokat és nem vagy hajlandó, illetve nem tudsz egy távolabbi helységbe utazni. Így, ha vállalod a tanfolyam szervezésével járó feladatokat, meg tudod teremteni magadnak a lehetőséget, hogy részesülj a Reiki csodájában.
Meglehet minden mesternek mások az elvárásai, megpróbálok néhány ötletet adni ezzel kapcsolatban (a tényleges feltételeket egyeztetheted a mestereddel): először is szükség lesz két teremre. Az egyik egy tágasabb helység, ahol kényelmesen elférnek a résztvevők, ahol a tanfolyami tevékenység nagy része zajlik. Ajánlott, hogy ebben az előadó teremben lehetőség nyíljon a Reiki kezelések gyakorlására is. A második terem, a behangoló terem. Ez egy kisebb, zárt helység, ahol majd a behangolások végződnek. A behangolás vagy beavatás egy életre szóló élmény, így fontosnak tartom, hogy a résztvevő zavartalanul tudja átélni ezt, ezért jó, ha ez a terem a külső zajoktól is védett. A termek nagysága persze függ a résztvevők számától is, így lehetnek iskolai osztálytermek, de akár egy magánlakás szobái is. Persze az előadó és behangoló termek mellet az illemhely léte is követelmény.
A második fontos dolog időpontot egyeztetni a mesterrel, míg a harmadik az esetleges más résztvevők értesítése. Hogy mekkora az ideális létszám? Nincsenek erre kőbevésett szabályok. A tanfolyam megtartható egyetlen résztvevővel is. Ugyanakkor szerintem jó, ha legalább két-három résztvevő van, mert így lehetőség teremtődik a tapasztalatok cseréjére. Itt nem elsősorban a tanfolyamra gondolok, hanem inkább az utána következő időszakra, amikor, ha több Reiki-gyakorló van, lehetőség adódik a közös munkára, információ és tapasztalat cserére, kölcsönös támogatásra.

Hogyan készülj a tanfolyamra ?

Próbálj meg minden zavaró körülményt kizárni, légy jelen teljes lényeddel a tanfolyamon. Szenteld az egész napodat/hétvégédet a Reikinek. Próbáld úgy szervezni az egyéb tevékenységeidet, hogy ne kelljen idő előtt elrohannod a tanfolyamról. Öltözz kényelmesen és hozz magaddal jegyzetfüzetet, hogy lejegyezhesd mindazt, amit fontosnak tartasz. Készülj tudatosan a tisztulási időszakra, segítsd szervezetedet a megfelelő táplálkozással, a szivar, kávé, alkohol elhagyásával (legalább a tanfolyam alatt).

Befejezés képpen még néhány jó tanács, függetlenül, hogy melyik utat választod:
Hallgass az intuíciódra, mindig légy nyitott és őszinte magaddal szemben. Merj vidámnak, boldognak lenni. Ne félj szembeszállni korlátaiddal, lépj túl előítéleteiden.
„Az eredendő bűn: korlátozni a Létezőt. Ne tedd.”
 
 
Copyright © www.reikitraditional.ro